LINKS//   JUST ME//   CONTACT//   


thekhooll:

Moritzburg Castle  Nieto Sobejano Arquitectos

"The architectural proposal emerged from an intuition that marks every posterior decision: a new roof conceived as a large, folded platform, which rises and folds to emit natural light, and from which two new exhibition spaces hang. This operation frees up the western wing from the presence of the old ruin, which allows for the re-creation of a unique large-scale space, column-free, and offering different exhibition opportunities. A new roof landscape—clad in rigid aluminum panels—establishes a dialogue between its angular geometry and the irregular volumes of the sloping roofs of the castle. The pyramidal skylights, positive and negative, express through their variations that architecture is a combinatorial art; that our task, in the end, is to find the relative position of its elements. The new intervention in the Moritzburg Castle aims at protecting the ruins that have represented it for centuries. It does so by keeping the existing building intact, and superimposing a light structure that evokes the works displayed inside."

(Source: archatlas)

— 2 hours ago with 325 notes

gasoline-station:

London’s Bridges Now and Then

via The Telegraph

— 2 months ago with 729 notes

The station of Leuven, a university city in Belgium, is newly renovated. Part of the building has been restored in it’s original form and other parts has been given a new function. The main entrance has been reinstated and has been given new (green) ticket machines that can be removed without leaving any damage to the floor/ building. The new light fixtures contains every new technology: lights (of course), camera, sprinkler system,…). That way, there are wires etc. visible or soil the walls. Since the salesmen’s desk require more space, the original desks aren’t replaced. Instead, new desks are integrated. These are wider and don’t have the same fineness.

The two waiting rooms (on on the left of the main entrance, and one on the right) have been given new floors. These floors are a moderns version of the original. The waiting room on the right keeps its original function. It stays a waiting room. The other one will become a diner or coffeehouse (probably a  Starbucks). 

The two ends of the building contains new offices. Instead of restore these parts of the station, a new construction has been added to make these offices possible. A steel structure is independent to the building, like box in a box. These steel structures is repeated throughout the new additions in the public parts of the station. 

Personally, I find it’s renovation a succes. It is, of course, not a correct renovation, because a lot of techniques are not of the same qualities as when the station was first build. The concept of the new additions, like the green cubes with ticket machines, I find a perfect fit. However, I find the new green and other newly added colors not the right choice. 

— 4 months ago

enochliew:

12CIRP by Spaceworkers

The concept for this cultural centre was to create a ‘house within a house’, taking the volume of the existing building and mimicking it internally for a stand-alone interior.

(Source: spaceworkers.pt, via morepicturesthanwords)

— 4 months ago with 498 notes

I found this on the website of a newspapes. I thought I should share…

— 6 months ago with 1 note
#creative  #creativity  #motivation  #architecturology  #video 
#zuidertoren #brussel #tour #midi #bruxelles #brussels #tower

#zuidertoren #brussel #tour #midi #bruxelles #brussels #tower

— 7 months ago
#midi  #brussel  #bruxelles  #tour  #zuidertoren  #tower  #brussels 

Academie voor Muziek, Woord en Dans (Academy for Music, Drama and Dance)

This academy is designed by Carlos Arroyo. Its facade changes from a forest to a ‘painting’ (inspired by a painting by Hoppenbrouwer) when you walk by. The building has its own dynamic based on the distance between two panels. The distance between the wooden beams inside are twice the distance between two panels.

The main entrance can be found under a shed which hold a small auditory. It is the building’s highest point. The other side of the building has the same height as the surrounding houses.

In the middle of the building there’s a structural wand which divides the building’s dynamic in two: when the left side goes up, the right side goes down. The upper side contains a window and makes it possible for sunlight to fall right into the classrooms.

Every classroom has its very own color and has a soft wall and a hard wall. The hard wall has some panels which can be removed or added to absorb sound. 

At the end of the hall which allows access to the classrooms, there’s a small auditory for parents and student to conversing and/ or waiting.

Personally I find this project inspiring, specially the outside architecture. Inside I find some defects. Every classroom has its own color, but is limited only to the color of the floor. First, the doors to the classroom are white, but should have had the same color as the floor. That way students know which door to take when going to class. Now they see they’re mistaken when already opening the door. Plus, since every door is placed in a niche in a white hall, the rainbow-effect the architect wanted should have been more visible that way. Secondly, the absorbing panels are in each classroom red, which should have been the color chosen for that classroom.

— 11 months ago
#carlos arroyo  #dilbeek  #academie  #academy  #music  #dance  #drama  #architecture  #architecturology 
"Eventually, everything connects"
Charles Eames
— 12 months ago with 2 notes
#everythingconnects  #charles  #eames  #dots  #Architecture  #architecturology